El Cristianismo
-
Em pregunta un amic per què els jesuites tenen tan mala fama a l'esglèsia. No crec que puga haver millor lloc on trobar la resposta més encertada que ací. Vos llegim.
-
@Nabil-El-Zhar dijo en El Cristianismo:
Em pregunta un amic per què els jesuites tenen tan mala fama a l'esglèsia. No crec que puga haver millor lloc on trobar la resposta més encertada que ací. Vos llegim.
Home, fora de L'Esglesia tingueren mala fama perque, entre atres iniciatives a lloar, es centraren en educar a les élites intelectuals i polítiques dels paísos católics, influint d'eixa manera en aspectes més enllà de la religió i la cultura, i entrant plenament dins la política. Així mateix, teníen un vot d'obediencia al papa, i els jesuítes que exercíen de consellers de reis i grans senyors eren sospitosos de anteposar els interesos de la Santa Seu als dels països on vivíen.
Al segle XVIII eren moltrebujats per ilustrats, masons i absolutistes, per la seua influencia.
Dins l'Esglesia, potser perque sempre han sigut capdavanters a la moral anomenada "casuística", que en poques palabres adapta una regla moral comuna a cada cas concret, de forma que feien la moral cristiana un tant "flexible" per dir ho d'alguna manera. Això els oposava a la escola més rigorista de la moral objectiva o la moral de la virtut (que ensenyava el ideal de perfecció cristiana en totes les situacions). Esta última estava encapçalada pels dominics, per aixó es tradicional el enfrontament entre els dos ordres i la seua cosmovisió, pero @rana-baileys fou profés dominic, i segur que t'ho podrà explicar millor que jo.
Els jesuítes també foren els qui impulsaren la devotio moderna agustiniana (https://ca.wikipedia.org/wiki/Devotio_Moderna), una corrent d'espiritualitat humanística, molt sensible, i l'adaptaren als temps emocionals y sensitius del barroc, amb els famosos exercicis espirituals de sant Ignaci, del tipo reglamentant (oracions reglades o metódiques, examens de conciencia, converses amb el crist crucificat o sagramentat, etcétera), que tant han sigut seguides posteriorment per atres ordres i movimient católics fins a la actualitat. L'exposició més coneguda es el "Tomás de Kempis". Pretenía superar la espiritualitat escolàstica, racional, abstracta i més teológica de, novament, els dominics.
Pots suposar que les relacions entre dos cosmovisions tan diferents dins el cristianisme enfrontà frequentment a jesuítes i dominics.
En temps moderns els jesuítes han virat a una espiritualitat prou modernista (alguns inclús es feren de la teología de l'alliberament), no sé si eixa es la "mala fama" de la que parles tú dins l'Esglesia. El modenrisme teológic té detractors i partidaris dins l'Esglesia católica, no només els jesuítes.
-
@Nabil-El-Zhar, jo puc explicar les meues raons, els meus principis, la meua forma de veure la vida. Però explicar millor la qüestió no.
@gimnastico_1909 és un mestre en tot el que escriu. Llegint els seus textos sempre s'aprén.Sense cap ironia, per supost.
-
Moltíssimes gràcies, sou or.
La pregunta del meu amic va eixir arrel d'estar parlant sobre una xarrada que vaig veure ahir (d'un jesuïta que va estar a un camp de refugiats del Congo) i per això em va preguntar. Ara li acabe de preguntar per raons més concretes i m'ha mencionat com a fets que li ho fan pensar: les seus diverses expulsions d'Espanya, la "tírria" del sector conservador del Vaticà, l'opinió d'un professor de la universitat que considerava que estaven molt polititzats i que tenien molts interessos darrere del canvi de la societat que propugnen.
Això bàsicament coneixia els fets però no advertia les raons i com jo no podia donar-li una resposta amb cap fundament doncs per això he acudit a la vostra saviesa.
Gràcies de nou!
rana, encantats de llegir la teua opinió sí també vols dir-la
-
Crec que el tema jesuitas, com tants altres, requerix utilitzar eixa eina fonamental que és internet. I usar criteris de busca concrets i creuar dades.
I pensar que fins fa cinc minuts això no existia i qualsevol investigació necessitava de moltes hores i dies, molta paciència i inclús molts diners.I ara em permet anar acostant el tema del cristianisme amb una primera ullada al que va ser la seua vida, la seua resurrecció i tot al voltant.
Bueno, sigo en castellano para llegar más fácilmente a posibles lectores. Esta conferencia la dio Luis Tobajas en el Ateneo Mercantil de Valencia en diciembre de 2019, o sea el año 1 antes de la pandemia
Y dura 75 minutos, menos que un partido de fútbol
-
Una palabra muy usada en la tradición cristiana es "apócrifo".
Hace referencia a todos aquellos textos no admitidos por las iglesias. Los más famosos son los evangelios, pero no son los únicos. Hay decenas de libros escritos en los primeros tiempos del cristianismo.
En la siguiente página se pueden descargar en formato PDF.https://enigmasdelmundo.com/2012/01/descargar-en-pdf-evangelios-apocrifos.html
-
@rana-baileys dijo en El Cristianismo:
Una palabra muy usada en la tradición cristiana es "apócrifo".
Hace referencia a todos aquellos textos no admitidos por las iglesias. Los más famosos son los evangelios, pero no son los únicos. Hay decenas de libros escritos en los primeros tiempos del cristianismo.
En la siguiente página se pueden descargar en formato PDF.https://enigmasdelmundo.com/2012/01/descargar-en-pdf-evangelios-apocrifos.html
Muy útil, rana. Muchas gracias.
Cabe añadir que apócrifo quiere decir "de significado oculto" o "de nombre oculto", y se llaman así porque están puestos a nombre de un apóstol o personaje importante del Nuevo Testamento del cual se sabe con seguridad que no es el autor.
En el Antiguo Testamento también había libros apócrifos (por ejemplo el Libro de Enoc) que no fueron considerados canónicos, ya por los propios judíos. También se considera que podrían ser apócrifos algunos libros canónicos atribuidos a Salomón.
Los apócrifos cristianos son de los siglos II a V, y se dividen en gnósticos, docetistas y evangelios de la infancia de Jesús, cada uno de ellos de una escuela de teología diferente.
-
¡Esta publicación está eliminada!
-
@farkray dijo en El Cristianismo:
Cabe señalar que yo soy fiel seguidor de Jesús. No creo que Jesús sea un concepto que se almacene dentro de una religión, o una creencia idílica inalcanzable. Por el contrario, creo que Jesús es un maestro que enseña una doctrina muy bien definida por la cuál un ser humano es capaz de conocerse así mismo y de este modo alcanzar una felicidad plena. No es sino a través del respeto, el amor y la renuncia del egoísmo como el ser puede alcanzar su plenitud. Jesús no solo es hijo de Dios para los que somos creyentes. También es el hijo del hombre para los que no creen y como cualquier otro filosofo sus enseñanzas pueden ser adoptadas y contrastadas.
Hola me encanta este foro. Gracias por permitirme dejar estos enlaces por aquí les dejo un cariñoso abrazo.
Coaching
Marketing Digital
Casino Online
Prepa en línea
Marketing Digital en PueblaHola @farkray, pero esos enlaces nada tienen que ver con el cristianismo.
-
Una de las muchas formas de acercarse al cristianismo es conocer sus personajes importantes.
Y una de las formas de conocer esos personajes es ver una película sobre su vida.
Voy a poner tres que he visto en los últimos días.La primera trata sobre Edith Stein, una persona fascinante que de origen judío se pasó al ateísmo y posteriormente al cristianismo siendo conocida también como Santa Teresa Benedicta de la Cruz.
Fue la primera mujer en Alemania en conseguir el doctorado en filosofía. Feminista convencida, ingresó en las carmelitas descalzas y murió asesinada en un campo de concentración nazi.
Versión sonora en italiano con subtítulos en castellanoEl segundo film es la vida de Santo Domingo de Guzmán, de cuya muerte se cumplió la semana pasada el octavo centenario.
No es ningún prodigio cinematográfico, de hecho la película fue un producto de los dominicos filipinos, pero puede dar una idea de esta columna de la iglesia aunque se vean unos desajustes históricos de calado. Se lo perdonaremos por su buena intención.
VO en inglés subtitulada en castellanoY la última es de una figura imprescindible para comprender esto del cristianismo: San Agustín.
Es más larga que un día sin pan, unas tres horas y media, pero creo que merece la pena
Hablar sobre el santo de Hipona sería prolijo, así que no diré nada más.
-
Una figura importante de la mística cristiana del medievo es la del dominico alemán Eckhart que vivió en la llamada baja edad media y es más conocido como "Maestro Eckhart"
Dada su importancia he creído adecuado enlazar este ensayo donde se trata sobre su pensamiento:https://mercaba.org/Enciclopedia/E/eckhart_tratados_y_sermones.htm
-
Para entender lo que es la teología de la liberación se puede acudir a la lectura de libros especializados o de otra forma.
Esta obra cinematográfica que sugiero, "Descalzo sobre la tierra roja", es referente a la labor en el Brasil profundo del obispo Casaldáliga. Es algo más que cine y la recomiendo.En YouTube está la V.O. en catalán y también se haya en el archivo de RTVE en castellano, cuyo enlace va debajo.
Hay que advertir que conviene no demorar mucho su visualización dado que como advierte la web del canal público sólo está disponible hasta noviembre de 2063.
Si alguien se decide a verla espero le agrade y comente por aquí su opinión.https://www.rtve.es/play/videos/descalzo-sobre-la-tierra-roja/
-
@rana-baileys moltes gràcies, amic
-
Vistes les dos parts, d'una tacada, sols puc donar-te de nou les gràcies @rana-baileys
Sincerament, testimonis com aquest, una vida com aquesta...són la prova de la força que té la fé. Increïble.La part de João Bosco Burnier m'ha sorprès molt, el fet de que ambdues històries s'entroncaren. Ja que a ell el coneixia perquè li dona nom a una de les comunitats jesuïtes de Manaus. M'havien parlat d'ell i sabia el seu tràgic final però no l'esperava a la pel·lícula per no saber exactament el detall d'on va succeir. Ara tot ha cobrat sentit.
Lo contrari a la fé no és el dubte sinó la por.
Quina frase...sobre la que reflexionar.
Por a què?La conversa que té amb la monja que viu amb els indígenes m'ha recordat un dels capítols d'un llibre sobre la vida, missió i martiri de Vicente Cañas (Brasil sens dubte és una terra de màrtirs, que injustícia més "nuda" l'arrelada ací). On es comentava com Vicente es possicionava en contra de l'evangelització a l'ús, del fet de col·locar com a objectiu la conversió de persones tan alienes a la lógica de la que beu l'estructura religiosa cristiana. Acompanyar per a protegir i donar esperança.
Que vides més inspiradores...un es sent molt xicotet al costat d'aquestes persones. I supose que elles també es sentien xicotetes al costat de Déu.
Gràcies, amic
-
@nabil-el-zhar m'alegra moltíssim que t'hagi agradat.
Això dóna sentit a ho que fem ️
-
@nabil-el-zhar dijo en El Cristianismo:
Vicente es possicionava en contra de l'evangelització a l'ús, del fet de col·locar com a objectiu la conversió de persones tan alienes a la lógica de la que beu l'estructura religiosa cristiana. Acompanyar per a protegir i donar esperança.
Açó no ho entenc. Potser que hi haja persones "alienes" al missage de Crist? Jesus va dir explícitament als seus disciples que anaren pel mon proclamant la paraula de Déu. No va excloure a ningú per ser "alié a la lógica".
-
@gimnastico_1909 dijo en El Cristianismo:
@nabil-el-zhar dijo en El Cristianismo:
Vicente es possicionava en contra de l'evangelització a l'ús, del fet de col·locar com a objectiu la conversió de persones tan alienes a la lógica de la que beu l'estructura religiosa cristiana. Acompanyar per a protegir i donar esperança.
Açó no ho entenc. Potser que hi haja persones "alienes" al missage de Crist? Jesus va dir explícitament als seus disciples que anaren pel mon proclamant la paraula de Déu. No va excloure a ningú per ser "alié a la lógica".
Veig una certa relació amb el de "fray ejemplo" del que hem parlat en altre post.
-
@rana-baileys dijo en El Cristianismo:
@gimnastico_1909 dijo en El Cristianismo:
@nabil-el-zhar dijo en El Cristianismo:
Vicente es possicionava en contra de l'evangelització a l'ús, del fet de col·locar com a objectiu la conversió de persones tan alienes a la lógica de la que beu l'estructura religiosa cristiana. Acompanyar per a protegir i donar esperança.
Açó no ho entenc. Potser que hi haja persones "alienes" al missage de Crist? Jesus va dir explícitament als seus disciples que anaren pel mon proclamant la paraula de Déu. No va excloure a ningú per ser "alié a la lógica".
Veig una certa relació amb el de "fray ejemplo" del que hem parlat en altre post.
"Fray ejemplo" tindrà que ser exemple de alguna cosa. I això sols pot ser l'ensenyament de Crist.
-
@gimnastico_1909 dijo en El Cristianismo:
@rana-baileys dijo en El Cristianismo:
@gimnastico_1909 dijo en El Cristianismo:
@nabil-el-zhar dijo en El Cristianismo:
Vicente es possicionava en contra de l'evangelització a l'ús, del fet de col·locar com a objectiu la conversió de persones tan alienes a la lógica de la que beu l'estructura religiosa cristiana. Acompanyar per a protegir i donar esperança.
Açó no ho entenc. Potser que hi haja persones "alienes" al missage de Crist? Jesus va dir explícitament als seus disciples que anaren pel mon proclamant la paraula de Déu. No va excloure a ningú per ser "alié a la lógica".
Veig una certa relació amb el de "fray ejemplo" del que hem parlat en altre post.
"Fray ejemplo" tindrà que ser exemple de alguna cosa. I això sols pot ser l'ensenyament de Crist.
L'acció de Fray ejemplo parla sobre tot de una forma de viure: aquests viuen com nosaltres, menjan ho mateix que nosaltres, pateixen com nosaltres i amb nosaltres..son cristians, ergo el cristianisme no pot ser dolent.
Així explicat en poques paraules.
-
@gimnastico_1909 pel fet de que l'introducció d'eixa lògica pot possar en risc la supervivència del grup, cultura, mode de vida, etc.
Com ho fa l'introducció d'altres elements aliens com poden ser els diners. Et lliguen a l'econòmica de mercat i et sotmeten, deixen de ser simplement "caçador-recolector-agricultor-ganaders".
Una cosa és portar-los la paraula de Déu, comunicar-la per a que la coneguen. Però fer-la entrar a la "força", sols destruiria les sues pròpies religiositats i rites. Que a més a més tenen un component adaptatiu al medi on viuen.Clar, entenc que això et resulte ilogic perquè al final deu prioritzar-se la salvació i per a salvar-se han de creure en Déu. Però no sé què dir-te, a vegades li veig falles a l'universalisme, com també m'incomoda el relativisme absolut.
Si no hi ha interès per la banda dels hipotètics evangelitzats, seguir intentant i intentant que ho entenguen, que creguen en la "veritat" em sembla molt paternalista. Tot i que ara que pense, no és el cristianisme una religió paternalista? El cas és que no veig just que la diferència de poder pese més en la decisió, no em pareix respectuós ni "dignificador" d'eixos altres modes de vida.
-
@nabil-el-zhar dijo en El Cristianismo:
@gimnastico_1909 pel fet de que l'introducció d'eixa lògica pot possar en risc la supervivència del grup, cultura, mode de vida, etc.
Com ho fa l'introducció d'altres elements aliens com poden ser els diners. Et lliguen a l'econòmica de mercat i et sotmeten, deixen de ser simplement "caçador-recolector-agricultor-ganaders".
Una cosa és portar-los la paraula de Déu, comunicar-la per a que la coneguen. Però fer-la entrar a la "força", sols destruiria les sues pròpies religiositats i rites. Que a més a més tenen un component adaptatiu al medi on viuen.Clar, entenc que això et resulte ilogic perquè al final deu prioritzar-se la salvació i per a salvar-se han de creure en Déu. Però no sé què dir-te, a vegades li veig falles a l'universalisme, com també m'incomoda el relativisme absolut.
Si no hi ha interès per la banda dels hipotètics evangelitzats, seguir intentant i intentant que ho entenguen, que creguen en la "veritat" em sembla molt paternalista. Tot i que ara que pense, no és el cristianisme una religió paternalista? El cas és que no veig just que la diferència de poder pese més en la decisió, no em pareix respectuós ni "dignificador" d'eixos altres modes de vida.
El mode de vida occidental i el cristianisme no es el mateix (de fet, el cristianisme oriental es mes antic).
El cristianisme, de fet, ha sigut conegut al llarg de l’historia per sa capacitat per “cristianitzar” costums de atres religions (per eixemple l’arbre de Nadal, d’orige paga, o la construcció d’ermites en llocs de culte celtics).
L’unic que un misioner no pot donar per bo son les creençes espirituals contraries a l’ ensenyament cristià. El reste de costums es poden respectar.
-
@rana-baileys dijo en El Cristianismo:
@gimnastico_1909 dijo en El Cristianismo:
@rana-baileys dijo en El Cristianismo:
@gimnastico_1909 dijo en El Cristianismo:
@nabil-el-zhar dijo en El Cristianismo:
Vicente es possicionava en contra de l'evangelització a l'ús, del fet de col·locar com a objectiu la conversió de persones tan alienes a la lógica de la que beu l'estructura religiosa cristiana. Acompanyar per a protegir i donar esperança.
Açó no ho entenc. Potser que hi haja persones "alienes" al missage de Crist? Jesus va dir explícitament als seus disciples que anaren pel mon proclamant la paraula de Déu. No va excloure a ningú per ser "alié a la lógica".
Veig una certa relació amb el de "fray ejemplo" del que hem parlat en altre post.
"Fray ejemplo" tindrà que ser exemple de alguna cosa. I això sols pot ser l'ensenyament de Crist.
L'acció de Fray ejemplo parla sobre tot de una forma de viure: aquests viuen com nosaltres, menjan ho mateix que nosaltres, pateixen com nosaltres i amb nosaltres..son cristians, ergo el cristianisme no pot ser dolent.
Així explicat en poques paraules.Efectivament. Es una forma integral d’evangelizacio. Del mateix mode que es un error parlar de Crist i no viure coherentment ses ensenyaments, tampoc es coherent viure en amistat amb Crist i no compartir eixe goig de les paraules de vida eterna (com deia sant Pere) en atres.
-
Valencians, tots a una veu ¡Vixca la Mare de Deu!
-
@gimnastico_1909 dijo en El Cristianismo:
Valencians, tots a una veu ¡Vixca la Mare de Deu!
Esta mañana he encontrado en la red esta foto. Es del año 23, el mismo de la coronación, y tal como se aprecia es la procesión pasando por Santa Catalina
-
Hace pocos días el canal alemán Die Welt publicó un documental de casi hora y media en el que se intenta reflejar la realidad de la iglesia católica en las últimas décadas.
Si bien gira en torno a la figura de Ratzinger, va más allá de su figura al tocar los principales asuntos (algunos bastante escabrosos) que han marcado la historia.
Como ejemplo, el auge de las sectas integristas al amparo del papa polaco y el escándalo de los abusos sexuales. Del tema económico financiero se ocupa casi nada.
Hay una frase realmente estremecedora como que el Vaticano estaba informado de la conducta perversa de Marcial Maciel..desde los años 50.
Bueno, creo que merece la pena emplear el tiempo en verlo. El hecho de que la gran mayoría de opinadores sean clérigos le puede quitar de antemano un prejuicio de tendenciosodad.
Ojalá podamos debatir acerca del tema.
-
@gimnastico_1909 ya que el tema astrofísica no era el adecuado, seguimos debatiendo por aquí.
Sin que suponga ningún tipo de continuidad con esos anteriores mensajes, me gustaría hablar de la postura de algunos cristianos sobre la evolución de la Iglesia en las últimas décadas.
Yendo ahora a la parte más conservadora, existen los llamados "sedevacantistas" que le niegan legitimidad a los seis papas habidos desde Pío XII por haberse desviado supuestamente del ideario doctrinal católico.Aquí un vídeo lo resume en tres minutos
Y aún van más allá, tachando de hereje al Papa Bergoglio. Parece ser que con el CVII la masonería cogió su lugar en la Iglesia para tomar por completo el poder con el argentino
Este tipo de posturas quizá no sea muy beneficioso para quienes ven el partido desde fuera y observan cómo se tiran los platos a la cabeza unos a otros.
Quiénes son realmente los herejes o los apóstatas?
-
@rana-baileys xD Da igual quiénes sea los herejes o los apóstatas, cuando acabe su ciclo vital el señor reconocerá a los suyos y a los demás o cambian o pal infierno, aunque la cosa a mejorado pues a los Cataros se los pasaron a cuchillo... Así que ya es un avance
Por cierto mi abuelo paterno era masón o eso dicen por ahí
-
@alekgrana treballes per la nit? Si no apaga el mòbil xe o no podràs dormir mirant la pantalleta
-
@nabil-el-zhar sii, algunas veces me.pilla el toro y se me hace tarde
-
@rana-baileys dijo en El Cristianismo:
@gimnastico_1909 ya que el tema astrofísica no era el adecuado, seguimos debatiendo por aquí.
Sin que suponga ningún tipo de continuidad con esos anteriores mensajes, me gustaría hablar de la postura de algunos cristianos sobre la evolución de la Iglesia en las últimas décadas.
Yendo ahora a la parte más conservadora, existen los llamados "sedevacantistas" que le niegan legitimidad a los seis papas habidos desde Pío XII por haberse desviado supuestamente del ideario doctrinal católico.Aquí un vídeo lo resume en tres minutos
Y aún van más allá, tachando de hereje al Papa Bergoglio. Parece ser que con el CVII la masonería cogió su lugar en la Iglesia para tomar por completo el poder con el argentino
Este tipo de posturas quizá no sea muy beneficioso para quienes ven el partido desde fuera y observan cómo se tiran los platos a la cabeza unos a otros.
Quiénes son realmente los herejes o los apóstatas?Jo, macho, que gente más rara conoces.
Los sedevacantistas son un grupúsculo de fanáticos, y además, los hay que reconocen unos papas y otros no. No se ponen de acuerdo entre sí.Mi mensaje era mucho más moderado y práctico: viendo los frutos de la "primavera del postconcilio", que por allí donde pasó sólo ha dejado secularización e indiferentismo religioso... ¿realmente es ese el camino?
Yo creo que hay que volver a las fuentes. Y las fuentes no son inventarse unos cristianos primitivos comunistas, sino ir al Nuevo Testamento y a los Padres de la Iglesia, que te explican muy bien cuáles eran las creencias y motivaciones por las cuales los primeros cristianos vivían y estaban dispuestos a dar la vida.
Y que no tenían nada que ver con adaptarse a los tiempos que corrían.